Τραχανόπιτα γλυκιά με φύλλο παραδοσιακή χωρίς αυγά

Τραχανόπιτα γλυκιά με φύλλο παραδοσιακή χωρίς αυγά

Μερίδες : 12 Μερίδες

Θερμίδες : -

Υλικά

Για το φύλλο:

  • 750 γραμ. αλεύρι
  • 1 ποτήρι του κρασιού λάδι καλό
  • νερό

Για τη γέμιση:

  • 3 χούφτες τραχανάς γλυκός σπιτικός
  • 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
  • 1 1/2 φλιτζάνι καρύδι κομμένο
  • κανέλα και γαρύφαλλο σκόνη

Για το ψήσιμο:

  • 1 μπουκάλι γάλα

Για το σιρόπι:

  • 4 ποτήρια ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό

 

Διαδικασία

1.Βάζουμε σε σουπιέρα το αλεύρι, το λάδι και νερό και τα ανακατεύουμε, να γίνει μία κανονική ζύμη.

2. Την πλάθουμε με τα χέρια πάνω σε μάρμαρο και τη χωρίζουμε σε 6 ίσα κομμάτια.

3.Με αυτά ανοίγουμε 6 φύλλα ψιλά.

4. Κόβουμε τα καρύδια και τα βάζουμε σε σουπιέρα.

5.Προσθέτουμε το ένα ποτήρι ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρύφαλλα.

6. Σε άλλη σουπιέρα ρίχνουμε τον τραχανά και νερό, μέχρι να σκεπαστεί.

7.Τον αφήνουμε να φουσκώσει.

8. Λαδώνουμε ταψί Νο 34 και στρώνουμε το πρώτο φύλλο.

9.Το πασπαλίζουμε με κανέλα.

10. Στρώνουμε το δέυτερο φύλλο.

11.Ρίχνουμε αραιά τραχανά και καρύδια.

12. Συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

13.Από πάνω στρώνουμε δύο φύλλα και ρίχνουμε λάδι.

14.Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και τη βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μία ώρα.

15.Μετά από μία ώρα ανοίγουμε το φούρνο και ρίχνουμε ένα μπουκάλι γάλα.

16.Αφού ψηθεί 30 λεπτά ακόμη, τη βγάζουμε και ρίχνουμε το σιρόπι, που έχουμε στο μεταξύ ετοιμάσει με τη ζάχαρη και το νερό και το αφήσαμε να κρυώσει.

πηγή : http://nostimada.gr/recipes/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B9/

Comments are closed.