Δροσερά ζυμαρικά με τόνο

Δροσερά ζυμαρικά με τόνο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 πακέτο ζυμαρικά penne rigate ή pipe rigate (ή ό, τι άλλο σας αρέσει αναλόγου μεγέθους)
  • 3 κονσέρβες τόνου σε νερό
  • 1 μεγάλο βάζο μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. σάλτσα ψαριού (Fish sauce - θα τη βρείτε στις "μεγάλες" εταιρίες σούπερμάρκετ)
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 2 κ.σ. καρύκευμα για ψάρι (σε σκόνη)
  • 2 κ.σ. μουστάρδα με μέλι (όποια μάρκα προτιμάτε ή, αν δεν σας αρέσει ο συνδυασμός αυτός, βάλτε σκέτη μουστάρδα)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 βαζάκια κάπαρη
  • 1 κούπα τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Πιπέρι (όσο θέλετε εσείς)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βράζετε τα ζυμαρικά, τα σουρώνετε και τα τοποθετείτε σε μια λεκάνη.
  2. Στραγγίζετε τους τόνους από το νερό της κονσέρβας τους και, με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, τους "ξύνετε" σε κομματάκια σ' ένα πιάτο.
  3. Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το κόβετε σε δύο κομμάτια. Αφήνετε το ένα κομμάτι στην άκρη.
  4. Ανοίγετε τα βαζάκια με την κάπαρη, τη σουρώνετε από την άλμη της και τη ρίχνετε σ' ένα μπολ με κρύο νερό (για να ξαλμυρίσει καλά). Την αφήνετε εκεί να περιμένει μέχρι να τελειώσει η διαδικασία της παρασκευής του φαγητού.
  5. Βάζετε στο μπλέντερ ή στο multi το περιεχόμενο του βάζου με τη μαγιονέζα, ρίχνετε μέσα το ένα κομμάτι του κρεμμυδιού, τη σάλτσα ψαριού, τη σάλτσα σόγιας, τη μουστάρδα-μέλι και το καρύκευμα για ψάρι και χτυπάτε πολύ καλά μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες. Το αφήνετε στην άκρη.
  6. Και τώρα, η συναρμολόγηση του φαγητού: Παίρνετε τη λεκάνη με τα ζυμαρικά κι από πάνω ρίχνετε τους "ξυσμένους" τόνους. Ψιλοκόβετε το δεύτερο κομμάτι του κρεμυδιού και το προσθέτετε μέσα στα παραπάνω. Σουρώνετε την κάπαρη από το μπολ με το νερό και την ρίχνετε μέσα. Παίρνετε το χτυπημένο μείγμα της μαγιονέζας και το αδειάζετε πάνω από το σύνολο. Ρίχνετε πιπέρι (ανάλογα με τα γούστα σας).
  7. Με μια μεγάλη κουτάλα, ανακατεύετε με πολύ απαλές κινήσεις (από κάτω προς τα πάνω) ώστε όλα τα υλικά να ενσωματωθούν πλήρως. Μόλις είστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε απαλά για ακόμα 3-4 φορές.
  8. Αν έχετε πολύ μεγάλο μπολ ή σαλατιέρα που να χωράει αυτήν την ποσότητα, βάζετε το φαγητό εκεί μέσα. Αν όχι, μπορείτε να το χωρίσετε σε 2-3 σκεύη (ή όπως σας βολεύει εσάς). Ό, τι σκεύος/σκεύη διαλέξετε όμως, θα πρέπει να το σκεπάσετε καλά (ή με μεμβράνη ή με καπάκι, αλλιώς, θα μυρίσει το ψυγείο σας) και βάζετε το φαγητό στο ψυγείο να παγώσει για τουλάχιστον 4 ώρες, ούτως ώστε να βγάλουν τα μυρωδικά/μπαχαρικά όλο το άρωμα και τη γεύση τους.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το φαγητό αυτό, όσο πιο πολύ παγώνει τόσο πιο νόστιμο γίνεται και διατηρείται στο ψυγείο για αρκετές μέρες - αν βέβαια του επιτρέψουμε να....αντέξει τόσο! 🙂 Το ιδανικό είναι να το φτιάξετε από το πρωί και να το φάτε το βράδυ - ή, αν θέλετε μεσημεριανό φαγάκι, φτιάξτε το από το προηγούμενο βράδυ. Επίσης, ακόμα κι αν είστε μόνο 1 ή 2 άτομα, συμφέρει να φτιάξετε ολόκληρη την ποσότητα που αναφέρω - θα ξενοιάσετε από θέμα φαγητού για κάποιες μέρες....:-) Αν θέλετε, δοκιμάστε το! Καλή σας επιτυχία! 🙂

Πηγή: http://www.sintagespareas.gr/sintages/drosera-zimarika-me-tono.html#ixzz3jS8UXz4e

Comments are closed.