Ποιος είπε ότι τα μακαρόνια παχαίνουν;

Ποιος είπε ότι τα μακαρόνια παχαίνουν;

Αν πιστεύετε πως τα μακαρόνια αποτελούν μεγάλο εχθρό της σιλουέτας σας, κάνετε λάθος!

Την περίοδο που οι δίαιτες εξαφάνιζαν κάθε πιθανή πηγή υδατανθράκων, τα ζυμαρικά ανήκαν στις πρώτες τροφές που έβγαιναν από τη διατροφή εκείνου που ήθελε να χάσει βάρος ή να διατηρήσει τα κιλά του.

 Σήμερα όμως η διατροφική τους αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό έχει αναγνωρισθεί και αν κάποιος σας πει να κόψετε τα μακαρόνια για να αδυνατίσετε, απλώς δεν έχει ιδέα επί του θέματος.
Η αλήθεια σχετικά με αυτήν τη λατρεμένη τροφή είναι πως από μόνη της, δεν είναι καθόλου παχυντική. Μια μερίδα ζυμαρικών, δηλαδή περίπου 200 γρ., έχουν μόλις 180 θερμίδες.
Αν όμως προσθέσετε βούτυρο και τα συνοδεύσετε με σάλτσες και άλλα υλικά, προφανώς και οι θερμίδες του γεύματός σας θα εκτοξευθούν. Αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι θα τα τρώτε σκέτα, καθώς υπάρχουν διαιτητικά συνοδευτικά για τη μακαρονάδα σας, όπως είναι η ντομάτα ή οι συνδυασμοί λαχανικών, που δίνουν στη μερίδα σχεδόν 400 θερμίδες.
5 συμβουλές για ελαφριές μακαρονάδες:
1. Μην παραβράζετε τα ζυμαρικά σας, καθώς έτσι γίνονται πιο δύσπεπτα.
2. Τα al dente ζυμαρικά σας κρατούν μακριά από τσιμπολογήματα, μιας και όταν τα καταναλώσετε ο χαμηλός γλυκαιμικός δείχτης που έχετε πριν φάτ, θα αυξηθεί λίγο και δεν θα πέσει απότομα στη συνέχεια, ώστε να έχετε λιγούρες. Έτσι, μένετε χορτάτοι περισσότερο.
3.Τα ξαναζεσταμένα ζυμαρικά είναι λιγότερο παχυντικά, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Δρ Denise Robertson, από το Πανεπιστήμιο του Surrey, η οποία δήλωσε πως ο οργανισμός αντιμετωπίζει τα ξαναζεσταμένα ζυμαρικά περισσότερο ως φυτικές ίνες και λιγότερο ως υδρογονάνθρακες. Επιπλέον, τα ξαναζεσταμένα μακαρόνια αυξάνουν κατά 50% λιγότερο τη γλυκόζη στο αίμα, σε σχέση με τα φρεσκομαγειρεμένα.
4.Τα ζυμαρικά ολικής, σε σύγκριση με τα λευκά σάς κρατούν χορτάτους για περισσότερο χρόνο, γι' αυτό και είναι ιδανικά για δίαιτα.
5.Αν δεν θέλετε να πάρετε βάρος, να υπολογίζετε πάντα τη μερίδα ζυμαρικών που τρώτε, η οποία θα πρέπει είναι περί τα 150-200 γρ., ενώ καλό θα ήταν να την τοποθετείτε σε ρηχό πιάτο, ώστε να λαμβάνετε την εικόνα μεγαλύτερης ποσότητας.
Επίσης, αν ξεπλύνετε τα ζυμαρικά σας με νερό της βρύσης μετά τον βρασμό τους, θα απομακρυνθεί το άμυλο. Η πρακτική αυτή δεν σημαίνει πως θα μειωθούν οι θερμίδες τους, ενώ σίγουρα θα χαλάσει το πιάτο σας αν το σερβίρετε με κάποια σάλτσα, καθώς το άμυλο είναι απαραίτητο για να δέσει.

Πηγή: http://www.anonymoi.gr/2015/11/blog-post_5833.html?m=1

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.