Περί Ζυμαρικών | Ζυμαρικά Δήμητρα

Χυλοπίτες

Οι χυλοπίτες είναι είδος παραδοσιακού ελληνικού ζυμαρικού, που παρασκευάζεται από αυγά, πρόβειο γάλα, αλεύρι, σιμιγδάλι και αλάτι. Σε κάποια μέρη της Πελοποννήσου ονομάζονται και "τουτουμάκια". Μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους, είτε ως σούπα, είτε με κοτόπουλο κ.λ.π. Οι χυλοπίτες είναι ένα είδος ζυμαρικού που έχει συνοδεύσει αρκετές φορές τα οικογενειακά μας τραπέζια είτε μαγειρεμένο γιουβέτσι με κάποιο κρέας, είτε ακόμα και με την μορφή σούπας με σάλτσα ντομάτας τις κρύες νύχτες του χειμώνα.Σπάνια να συναντήσει κανείς κάποιον που δεν του αρέσουν τα ζυμαρικά, και ειδκά οι χυλοπίτες. Εύκολο φαγητό, που όπως και αν το μαγειρέψουμε, περιέργως πώς, είναι πάντα νόστιμο. Αν δε, τα έχουμε φτιάξει εμείς, τότε είναι ακόμη πιο ωραία. Ένα κλασσικό πιάτο που όλοι έχουμε αγαπήσει είναι ο κόκκορας χωριάτικος με χυλοπίτες. Σε κάποια μέρη της Ελλάδας χυλοπίτες ονομάζονται και τα πολύ κοντά λαζάνια, στην Πελλοπόνησο είναι μικρές και τετράγωνες οι χυλοπίτες.

Λαζάνια

Τα λαζάνια είναι ένα κλασσικό ιταλικό πιάτο που έχει μπει δυναμικά και στην ελληνική κουζίνα, λόγω της προέλευσης του ονομάζονται και ταλιατέλες..Τα δικά μας λαζάνια φτιάχνονται απο αγνά υλικά, αυγά, πρόβειο γάλα, αλεύρι, σιμιγδάλι και αλάτι με τις συνταγές της Ορεινής Κορινθίας. Τα λαζάνια είναι ελαφρώς πιο πλατιά από τα spaghetti και πιο λεπτά από τις παπαρδέλες. Ταιριάζουν όμορφα με κιμά και μπόλικη παρμεζάνα. Λαζάνια με κιμά, λαζάνια με πέστο και μανιτάρια, λαζάνια με προσούτο και λαχανικά? Με όποιο τρόπο και να τα μαγειρέψουμε είναι υπέροχα και ιδιαίτερα αγαπητά σε αυτούς που αγαπούν τα ζυμαρικά. Μια μικρή συμβουλή μαγειρικής για να διασφαλίσουμε οτι τα λαζάνια και γενικότερα τα ζυμαρικά μας θα μαγειρευτούν σωστά είναι οτι πρέπει να βράσουν σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό και για λίγο χρόνο, υπολογίστε 3-4 λεπτά..

Μανεστράκι

Το κριθαράκι ή μανεστράκι είναι ζυμαρικό της ελληνικής και ιταλικής κουζίνας με ωοειδές σχήμα - πεπλατυσμένο στο κέντρο και μυτερότερο στα άκρα - και μέγεθος κόκκου ρυζιού ή σιταριού ή και μεγαλύτερο. Τόσο στα ελληνικά όσο και στα ιταλικά η ονομασία του προέρχεται από το δημητριακό κριθάρι. Φτιάχνεται από σιμιγδάλι, αλεύρι, αυγά, πρόβειο γάλα και αλάτι. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην ελληνική κουζίνα. Τρώγεται ζεστό, συνήθως σε κοκκινιστά ή χρησιμοποιείται σε σούπες.Στην ελληνική κουζίνα, συνήθως προστίθεται σε φαγητά της κατσαρόλας στο τέλος, για να βράσει απορροφώντας τους ζωμούς του κρέατος και να χυλώσει. Παραδοσιακά, κυρίως χρησιμοποιείται στο γιουβέτσι, φαγητό δημοφιλές και στην κυπριακή και αιγυπτιακή κουζίνα. Χρησιμοποιείται επίσης σε σαλάτες, για τις οποίες βράζει, ύστερα ανακατεύεται με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο (προαιρετικά ώστε να μην κολλάει) και εν συνεχεία, αφού κρυώσει, συνδυάζεται με διάφορα βρασμένα ή ψημένα λαχανικά ( αγγινάρες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, μάραθο κ.α.) ενώ συχνά προστίθενται και ελιές.
Συχνά σερβίρεται με τριμμένα, συνήθως αλμυρά, τυριά, όπως φέτα, κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.

Βίδες

Τα fusilli ή γνωστότερα στην Ελλάδα ως «βίδες», είναι ζυμαρικά με σύνθετο σχήμα και ταιριάζουν υπέροχα σε χρωματιστές σαλάτες, κυρίως κρύες, που συνδυάζονται μαζί με αλλαντικά και αποτελούν συνήθως το κυρίως γεύμα σας. Μπορούν επίσης να συνδυαστούν υπέροχα με σάλτσα ντομάτας και ένα κρεατικό της επιλογής σας. Ένα μικρό μυστικό για ένα έυγεστο πιάτο με βίδες αλλά και για όλα τα ζυμαρικά γενικότερα είναι να σερβιριστεί κυριολεκτικά αμέσως. Τα ζυμαρικά πρέπει πάντα να σερβίρονται και να τρώγονται ζεστά, αχνιστά, αμέσως μετά το βράσιμο. Αν βάζετε τυρί, προσθέστε το πρώτα, ανακατέψτε καλά και μετά βάλτε τη σάλτσα. Οι βίδες μας φτιάχνοται με τις παραδοσιακές συνταγές της Ορεινής Κορινθίας και περιέχουν αυγά, πρόβειο γάλα, αλεύρι, σιμιγδάλι και αλάτι. Λόγω του σχήματος τους μαγειρεύονται σαν σουφλέ με τυριά και αλλαντικά. Μια ενναλακτική συνταγή είναι παστίτσιο με βίδες που αντικαθιστάς τα μακαρόνια με βίδες

Κοχύλια

Είναι ένα είδος κοντού ζυμαρικού σε σχήμα κοχυλιού που μεταφέρει τη σκέψη σε καλοκαιρινές αποδράσεις και μαγευτικές παραλίες. Αποτελούν ιδανικό γεύμα για όλη την οικογένεια και ταιριάζουν γευστικά σε σούπες , ή ακόμα και σαν βάση μιας υπέροχης σαλάτας. Μαγειρεύοντας τα με διαφορετικά τυριά ή κιμά λόγω του ιδαίτερου σχήματος τους “φυλακίζουν” τα διαφορετικά τυριά ή τον κιμά χαρίζοντας ένα υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα για τον ουρανίσκο μας. Επίσης μπορείς να τα φας με θαλασσινά για να γευτείς όλες τις γεύσεις και των θαλασσινών και να απολαύσεις τα ζυμαρικά σου. Ταιριάζουν επίσης άψογα με κάπως στεγνές σάλτσες, όπως για παράδειγμα το μπρόκολο με λουκάνικο ή μπέικον και ελαιόλαδο.

Ζυμαρικά με αλεύρι ολικής

Η γκάμα σχημάτων στα ζυμαρικά ολικής άλεσης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, πράγμα που αντανακλά την αυξημένη ζήτηση. Στο πλαίσιο μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες συμβάλλουν κι αυτά στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Έχουν κάπως “ιδιαίτερη” γεύση και συνήθως θέλουν περισσότερο χρόνο βράσιμο. Τα ζυμαρικά Ολικής Αλέσεως, παρασκευάζονται από ολόκληρο τον καρπό του σιταριού και είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια και αποτελούν επιλογή υγιεινής διατροφής, ειδικά εάν συνδυαστούν με μια ελαφριά κόκκινη σάλτσα τομάτας. Υπολογίζεται ότι μια μερίδα ζυμαρικών ολικής αλέσεως παρέχει στον οργανισμό το 27% των φυτικών ινών που χρειάζεται κάθε μέρα. Τα ζυμαρικά αυτά καταναλώνονται συνήθως απο διαβητικούς.

  • Χυλοπίτες ολικής άλεσης
  • Λαζάνια ολικής άλεσης
  • Βίδες ολικής άλεσης
  • Μανεστράκι ολικής άλεσης
  • Παραδοσιακός Τραχανάς (Ξινός Τραχανάς ή τραχανάς με αλεύρι)

    Ο τραχανάς είναι ένα ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Οι κόκκοι έχουν διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός.Ο ξινός τραχανάς ζυμώνεται με ξινόγαλο ή γιαούρτι. Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτή. Ο τρόπος μαγειρέματος καθώς και η ποικιλία που θα επιλέξουμε εξαρτάται απο τα γούστα του καθενός. Ο χρόνος μαγειρέματος του ξινού και του γλυκού τραχανά είναι συνήθως μικρός, περίπου 5-10 λεπτά. Ο ξινός τραχανάς μαγειρεύεται με κοτόπουλο σούπα ή και σκέτος με ντομάτα. Ο γλυκός τραχανάς με αλεύρι μαγειρεύεται με ζωμό απ λαχανικά σαν σούπα ή και με ντομάτα.

    Γλυκός με μπουλουγούρι ( με παραδοσιακό τρόπο φτιαγμένος )

    Ο τραχανάς αυτός φτιάχνεται παραδοσιακά στο χέρι, βράζεται το πρόβειο γάλα και σιγά σιγά προστίθεται το μπουλουγούρι με το αλάτι. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα γιατί μετά κόβεται σε μικρά κομματάκια και πιο μικρά μέχρι να περάσει απο το κόσκινο. Για αυτό και είναι πολύ γνωστή η φράση “ Δεν μπορώ...γιατί έχω απλώσει τραχανά” . Το σχήμα του είναι κοκκώδες και ακανόνιστο.

    Γλυκός τραχανάς με αλεύρι

    Ένα απο τα “αρχαιότερα” ζυμαρικά που αποτελούσαν βασικό γεύμα στην διατροφή μας. Ο τραχανάς έχει θρέψει πολλά παιδιά και σχεδόν όλους τους Έλληνες τα παλιότερα χρόνια λόγω της πλούσιας θρεπτικής του αξίας. Εκτός απο τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος θα μπορούσατε να δοκιμάσετε μπριάμ ή ιμάμ μπαιλντί ή γεμιστά με τραχανά , αξιοποιώντας τα λαχανικά του καλοκαιριού. Με την προσθήκη του τραχανά τα φαγητά αυτά γίνονται ιδιαίτερα αγαπητό και στα παιδιά. Μια ωραία συνταγή για τις κρύες νύχτες του χειμώνα είναι σκέτος με λίγη φέτα. Αυτός ο τραχανάς θέλει πολύ νερό για να βράσει και θέλει περίπου 20 λεπτά για να μαγειρευτεί. Ένας άλλος τρόπος μαγειρέματος είναι και οι τραχανόπιτες είτε γλυκές, είτε αλμυρές με φέτα που είναι πολύ λαχταριστές. Ο γλυκός τραχανάς φτιάχνεται με βρασμένο πρόβειο γάλα, σιμιγδάλι, αλεύρι και αλάτι.

    Ξινός τραχανάς
    Τραχανόποτα

    Ξινόχονδρος Τραχανάς ( Κρητική Ζυνταγή)

    Ένας άλλος παραδοσιακός τραχανάς είναι ο ξινόχοντρος τραχανάς που προέρχεται απο την Κρήτη. Έχει σχήμα σαν μπουκίτσες ψωμιού και αυτός θέλει αρκετή ώρα βράσιμο για να μαγειρευτεί που αντιστοιχεί σε 30-40 λεπτά. Ο ξινόχοντρος τραχανάς μαγειρεύεται κοκκινιστός με κοτόπουλο αν και στην Κρήτη η πιο γνωστή συνταγή είναι με κοχλιούς ( ή αλλιώς σαλιγκάρια) κοκκινιστός ή με μυρωδικά. Τα τελευταία χρόνια αυτό το είδος τραχανά έχει γίνει πολύ γνωστό γιατί αρκετοί σεφ τον χρησιμοποιούν σε πολλά απο τα πιάτα τους. Μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα κρέατα και είναι πολύ γευστικός.

    Ειδικές κατηγορίες ζυμαρικών

  • Χυλοπίτες με αλεύρι Dinkel ( ζεα)
  • Λαζάνια με αλεύρι Dinkel ( ζεα)
  • Βίδες Τρίκολο
  • Λαζάνια Τρίκολο
  • Τραχανάς πικάντικος