Κάνω δίαιτα μπορώ να τρώω ελεύθερα ζυμαρικά ολικής άλεσης;

Κάνω δίαιτα μπορώ να τρώω ελεύθερα ζυμαρικά ολικής άλεσης;

Η επιλογή ζυμαρικών ολικής άλεσης είναι κάτι που οι ειδικοί προτείνουν στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής.
Ωστόσο, σε άτομα που επιθυμούν να ρυθμίσουν το σωματικό τους βάρος, δημιουργεί συχνά τη λανθασμένη εντύπωση πως τα εν λόγω τρόφιμα είναι «διαίτης», δηλαδή περιέχουν λιγότερες θερμίδες.

Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς τα ολικής άλεσης προϊόντα έχουν το ίδιο θερμιδικό περιεχόμενο με τα αντίστοιχα επεξεργασμένα ή αλλιώς «λευκά». Ωστόσο, ο λόγος που συστήνονται είναι ότι, αφενός αποτελούν μια πιο υγιεινή επιλογή, καθώς διαθέτουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά και αφετέρου περιέχουν υψηλότερα ποσά φυτικών ινών, ένα σημαντικό διατροφικό πλεονέκτημα τόσο για την υγεία όσο και για τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Συνεπώς, αντικαθιστώντας τα «λευκά» μακαρόνια με αντίστοιχα ολικής άλεσης, ουσιαστικά δε γλιτώνουμε άμεσα θερμίδες, αλλά πετυχαίνουμε υψηλότερο αίσθημα κορεσμού. Έτσι, μπορούμε να χορτάσουμε με μικρότερη ποσότητα τροφίμου και παράλληλα, να καθυστερήσουμε την επανεμφάνιση του αισθήματος πείνας, αποτρέποντας το «τσιμπολόγημα» και την υψηλότερη κατανάλωση τροφής στο επόμενο γεύμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επειδή είναι ολικής μπορούμε να τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι τα κανονικά – άσπρα μακαρόνια.

Πηγή: messiniaradio.gr/blog/2016/11/02/kano-dieta-boro-na-troo-elefthera-zimarika-olikis-alesis/

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.