Χυλοπίτες – Ζυμαρικά Δήμητρα

Οι χυλοπίτες είναι είδος παραδοσιακού ελληνικού ζυμαρικού, που παρασκευάζεται από αυγά, πρόβειο γάλα, αλεύρι, σιμιγδάλι και αλάτι. Σε κάποια μέρη της Πελοποννήσου ονομάζονται και "τουτουμάκια". Μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους, είτε ως σούπα, είτε με κοτόπουλο κ.λ.π. Οι χυλοπίτες είναι ένα είδος ζυμαρικού που έχει συνοδεύσει αρκετές φορές τα οικογενειακά μας τραπέζια είτε μαγειρεμένο γιουβέτσι με κάποιο κρέας, είτε ακόμα και με την μορφή σούπας με σάλτσα ντομάτας τις κρύες νύχτες του χειμώνα.Σπάνια να συναντήσει κανείς κάποιον που δεν του αρέσουν τα ζυμαρικά, και ειδκά οι χυλοπίτες. Εύκολο φαγητό, που όπως και αν το μαγειρέψουμε, περιέργως πώς, είναι πάντα νόστιμο. Αν δε, τα έχουμε φτιάξει εμείς, τότε είναι ακόμη πιο ωραία. Ένα κλασσικό πιάτο που όλοι έχουμε αγαπήσει είναι ο κόκκορας χωριάτικος με χυλοπίτες. Σε κάποια μέρη της Ελλάδας χυλοπίτες ονομάζονται και τα πολύ κοντά λαζάνια, στην Πελλοπόνησο είναι μικρές και τετράγωνες οι χυλοπίτες.

Comments are closed.