Ξινός Τραχανάς – Ζυμαρικά Δήμητρα

Ο τραχανάς είναι ένα ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Οι κόκκοι έχουν διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός.Ο ξινός τραχανάς ζυμώνεται με ξινόγαλο ή γιαούρτι. Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτή. Ο τρόπος μαγειρέματος καθώς και η ποικιλία που θα επιλέξουμε εξαρτάται απο τα γούστα του καθενός. Ο χρόνος μαγειρέματος του ξινού και του γλυκού τραχανά είναι συνήθως μικρός, περίπου 5-10 λεπτά. Ο ξινός τραχανάς μαγειρεύεται με κοτόπουλο σούπα ή και σκέτος με ντομάτα. Ο γλυκός τραχανάς με αλεύρι μαγειρεύεται με ζωμό απ λαχανικά σαν σούπα ή και με ντομάτα.